Δημιουργία Νέων Οργανώσεων

Επειδή δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την δημιουργία νέων Ε.Ν.Α. παραθέτουμε το παρακάτω κείμενο που ελπίζουμε να αποσαφηνίζει κάποια ερωτήματα.

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών ανήκουν σε μία όχι ιδιαίτερα δημοφιλή για τα Ελληνικά δεδομένα μορφή οργανώσεων, που ονομάζονται διεθνώς ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Τα τελευταία χρόνια οι οργανώσεις αυτές γνωρίζουν μια ξεχωριστή άνθηση ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι στηρίζονται στον εθελοντισμό, μια έννοια επίσης παρεξηγημένη στη χώρα μας.

Ο εθελοντισμός είναι αν θέλετε το «κεφάλαιο» μιας τέτοιας οργάνωσης. Όση καλή θέληση και τεχνική στήριξη και αν υπάρχει, συνήθως αναλώνεται μετά από μία εντυπωσιακή ιδρυτική φιέστα.

Μετά από οκτώ χρόνια έντονης δράσης, πολλές επιτυχίες και αποτυχίες (που είναι προϋπόθεση για τις επιτυχίες), έχουμε καταλήξει στην παρακάτω διαδικασία, που εξασφαλίζει την επιτυχία δημιουργίας - και πάνω απ’ όλα μακροημέρευσης - μιας νέας οργάνωσης:

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΗΝΑ. Το πρώτο στάδιο είναι να βρεθούν τρία έως πέντε άτομα που θα αποτελέσουν τον ανθρώπινο πυρήνα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι η βάση για την οργάνωση. Χωρίς αυτούς τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να:

α) είναι νέοι αγρότες,

β) μορφωμένοι,

γ) έχουν ικανότητα στην επικοινωνία,

δ) έχουν διάθεση για εθελοντική προσφορά και να

ε) έχουν εμπειρία από συλλογικές δράσεις (προσκοπισμό, συλλόγους, κ.λ.π.)

 

ΕΜΒΟΛΙΟ. Το δεύτερο στάδιο είναι να γίνει μια επίσκεψη στην έδρα της Ε.Ν.Α. (στην Αργολίδα) όπου θα πάρουν μία ουσιαστική εμπειρία για το πώς λειτουργεί η οργάνωση που δεν μεταφέρεται με λόγια ή κείμενα. Αυτό το λέμε «εμβόλιο» και είναι απαραίτητο για να:

α) αποδείξουν αυτά τα άτομα ότι είναι διατεθειμένα να δουλέψουν εθελοντικά και η μετακίνηση είναι μια μικρή απόδειξη για αυτό,

β) υπάρξει προσωπική γνωριμία που είναι η βάση κάθε καλής συνεργασίας.

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης στην περιοχή όπου θα δημιουργηθεί η οργάνωση. Την εκδήλωση αυτή πλαισιώνουν στελέχη από το Δ.Σ. και έχει πολλαπλό χαρακτήρα.

Παρέχει ουσιαστική ενημέρωση με multimedia για σύγχρονα αγροτικά θέματα.

Ενημέρωση για την Ε.Ν.Α. και τον τρόπο δράσης της.

Μέσα από αυτή την εκδήλωση η οποία πάντα δημιουργεί θετικό κλίμα και ενθουσιασμό, καλούνται οι Νέοι Αγρότες της περιοχής να πλαισιώσουν την τοπική οργάνωση και συνήθως όλα παίρνουν το δρόμο τους.

Στη διάθεσή σας ΤΟ Δ.Σ. new@ena.gr


Δείτε επίσης
www.elaiolado.gr
, www.e-natural.gr , www.idx.gr