ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Στην δεκαετία που έρχεται, η ελληνική γεωργία και περισσότερο οι νέοι αγρότες βρισκόμαστε μπροστά σε νέες δυσκολότερες προκλήσεις που μας επωμίζουν με τεράστιες ευθύνες. Τις ευθύνες για την τύχη της γεωργίας μας πρέπει επιτέλους να τις αναλάβουν εκείνοι που τους ανήκουν πραγματικά, και αυτοί είναι οι Νέοι Αγρότες.
Αυτοί σκέπτονται, αποφασίζουν και παράγουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Ο καθένας μόνος του στην τύχη και μάλιστα η δραστηριότητα του σταματάει εκεί, δηλαδή στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτός λοιπόν ο τρόπος λειτουργίας του κάθε αγρότη δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει μέσα από επιμονή και συλλογική προσπάθεια να ερευνήσει την αγορά, να αποφασίσει, να προγραμματίσει την παραγωγή του και να φροντίσει να φθάσει μέχρι και τον καταναλωτή.

ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ που είναι και το σύνθημα της αφίσας του συνεδρίου μας. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα το αν φταιει περισσότερο το κράτος ή εμείς, οι συνεταιριστές συνδικαλιστές ή ο απλός αγρότης, η παγκοσμιοποίηση ή η πολιτική της Ε.Ε, και αν είναι νομοτελειακό να αργοσβήνει η ελληνική ύπαιθρος ή όχι και να κοιτάζουμε συνεργατικά να υφάνουμε κόμπο κόμπο το στέρεο χαλί του συνεργατισμού που θα πατήσουμε για να σηκώσουμε ψηλά την ελληνική γεωργία.
Ο Νέος Αγρότης πρέπει να αφήσει τις άσχημες καταβολές των αγροτών του παρελθόντος και τις σύγχρονες εκδόσεις του ατομικισμού και της ήσσονος προσπάθειας και να αξιοποιήσει την      πολύ καλύτερη μόρφωση και παιδεία που διαθέτει, αλλά και να αξιοποιήσει την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα.

   Νίκος Ζαφειρόπουλος

Πρόεδρος Ε.Ν.Α. Ελλάδος

 

Δείτε επίσης
www.elaiolado.gr
, www.e-natural.gr , www.idx.gr